Op Heuvelrughike met… Wybo Vons

Begin juni maakte ik een virtuele wandeling met podcastmaker Wybo Vons. Hij woont bijna óp de Heuvelrug. Toch zaten we binnen. Na de koffie gingen ook de terrasdeuren dicht; alles voor een goed geluid. De huiskamer van Wybo was voor de gelegenheid omgetoverd tot studio en Wybo had vooraf een mooie verhaallijn uitgewerkt om ‘langs te lopen.’

Onder het motto ‘Ontdek je eigen land met de Heuvelrughike’ had Wybo contact met me gezocht. In zijn nieuwe serie wandelpodcasts WITROOD besteedt hij namelijk graag aandacht aan inspirerende wandelroutes. Naast de praktische aspecten van het ontwikkelen van langere tochten, wil hij in de podcast ook graag de persoonlijke én poëtische kanten ervan belichten. Dus trok ik naar Hilversum. Wandelen op de Heuvelrug moest even wachten tot later die dag.

marianne en wybo aan de keukentafel achter een microfoon

Wybo Vons en Marianne Wildenberg aan de keukentafel in Hilversum

Hilversum

Je wandeling eindigt vandaag in de Hilversum, ook wel de mediastad genoemd. Bewerking en verkoop van schapenwol was een belangrijke inkomstenbron in de middeleeuwen. Maar de grote rijkdom kwam pas nadat Hilversum op het spoornet was aangesloten en er belangrijke koopmansfamilies naar Hilversum kwamen. Onder andere de Brenninkmeijers (van C&A) vestigden zich er. En zo kwamen er weverijen en later textiel- en tapijtfabrieken. De Nederlandse Seintoestellen Fabriek startte begin 20e eeuw met radio-uitzendingen. Later nam de media de rol van de wegkwijnende textielindustrie over als belangrijke werkgever in Hilversum.

Bron: Wandelgids Heuvelrughike

 

Wybo is een storyteller in hart en nieren. Naast podcasts vinden boodschappen en verhalen van klanten hun weg via bijvoorbeeld jaarverslagen, brochures, reportages of video’s. Ook maakt hij persoonlijke portretten van mensen die iets willen achterlaten voor dierbaren. Het leven speelt zich immers steeds meer digitaal af. Uit al zijn werk blijkt duidelijk zijn betrokkenheid bij mensen. En nu, met de podcast witrood, betrekt Wybo ook de natuur in zijn werk.

Nadat de microfoon pontificaal voor mijn mond is geplaatst, gaan we van start. Het mooie van Wybo’s vragen is dat ze variëren van praktisch tot heel persoonlijk. Dat zorgt ervoor dat er naast de ins en outs van de Heuvelrughike ook ruimte is voor een gesprek over de kracht van de natuur. Wat de natuur ons te bieden heeft en wat we kunnen leren van de natuur.

Als natuurcoach en mindfulness trainer neem ik mensen graag mee naar buiten. Je voelt je al direct beter als je buiten bent. En als je in beweging bent, is het ook makkelijker om nieuwe wegen in te slaan. Letterlijk of figuurlijk. Uiteindelijk weet Wybo me zelfs te verleiden om met een oefening af te sluiten die je nóg dichter bij de natuur brengt. Wie wil dat nou niet?

Eukenberg

In tegenstelling tot de Aalberg, is de Eukenberg (+ 14m NAP) een kunstmatig aangelegde heuvel die in de middeleeuwen als baken diende voor schippers op de Zuiderzee. Bij slecht weer werden hier grote vuren opgestookt. Later kwam de heuvel in bezit van welgestelde Amsterdamse kooplieden die er een theekoepel bouwden. Deze werd in de Tweede Wereldoorlog weer afgebroken. De naam Eukenberg zou te herleiden zijn tot ’eken’, het loskloppen van de eikenbast voor de leerlooierij (eek). Het eikenhakhout vóór de Eukenberg wordt om ecologische en cultuurhistorische redenen eens in de acht jaar gekapt.

Bron: Wandelgids Heuvelrughike

Na een hartelijk afscheid maak ik van de gelegenheid gebruik om een stukje van etappe 1 van de Heuvelrughike te controleren. De Eukenberg heeft namelijk een nieuwe trap gekregen. De aangepaste GPS track staat inmiddels online op de Wandelzoekpagina. Benieuwd naar de podcast #witrood over de Heuvelrughike? Je kunt hem hier beluisteren.

Een beetje ongemakkelijk nog schuif ik aan. Maar achteraf erg leuk om de podcast terug te luisteren.